неделя, 28 декември 2014 г.

Кога всъщност е роден Иисус ?

В Библията е казано , че влъхвите са се поклонили на Иисус практически веднага след раждането му. Според изследователите на този въпрос, ако се разбере по какъв начин мъдреците са получили тази важна информация, може да се разбере датата на раждането на Иисус, тъй като в интерес на истината тя е неизвестна.
Повече от 16 века вярващите празнуват на 25 декември. Но тази дата е избрана доста произволно. Някои историци смятат, че решаваща роля е изиграло зимното слънцестоене. Съществува версия, че първите християни са решили да отбележат раждането на месията в противовес на езическия празник на Сатурн, по време на които в продължение на 5 дни - от 25 до 29 декември - хората се отдавали на неудържимо пиянство и разгул.
Не е известна дори годината на раждане на Иисус ! През 500 г. един монах я изчислява, но по-късно става ясно, че при изчисленията той е загубил няколко години. Затова може да се твърди само, че според евангелието Иисус се родил при управлението на юдейския цар Ирод, което е приключило през 4 в.пр.н.е., т.е. преди т. нар. Рождество Христово по съвременното летоброене.
И така, учените решили, че Витлеемската звезда-видение е била за влъхвите своеобразен компас, посочващ къде да търсят месията. А като сигнал за раждането му вероятно е послужило някакво природно явление, което мъдреците са разтълкували правилно. И като се има предвид, че са били ненадминати астролози, най-вероятно са видели нужната подсказка на небето.
В Британския музей се съхраняват множество глинени плочки, върху които е записан астрологически календар от края на първото столетие преди нашата ера. Именно към тези плочки се обърнали и съвременните учени, когато решили да изучат "звездната ситуация" от 8 до 4 г.пр.н.е. На една от тях се оказали данни за движението на Сатурн и Юпитер. Според астрологията сближаването на тези небесни тела означава смяна на властта и появата на нов цар, при това Сатурн символизира стария владетел, а Юпитер - неговия приемник. Съгласно астрологията Израел, а значи и Юдея, се намира под покровителството на съзвездие Риби. От записите върху глинените плочки станало ясно, че през 7 година Сатурн и Юпитер са се сближили в съзвездието Риби три пъти - през май, септември и октомври. Следователно и Иисус - царят на всички царе, се е родил в един от тези месеци през 7 г.пр.н.е.
За съжаление, историците и астролозите допуснали грешка в изчислението си, като забравили да изяснят в древните първоизточници с кои държави тогавашните звездобройци съотнасяли различните зодиакални знаци. Досадният пропуск бил коригиран от английския астролог и нумизмат Майкъл Молнар. В неговата богата колекция от монети на древна Юдея имало една, по която той установил, че във времената на римското господство символ на тази страна било съзвездието Овен. Озадаченият Молнар се обърнал към "Астрологическа енциклопедия" на древногръцкия астроном Клавдий Птолемей, живял през 1-ви век от н.е., и се оказало, че Юдея се намирала под знака на Овен ! Но Сатурн и Юпитер не са се сближавали в това съзвездие през 7 г. Следователно годината на раждането на Иисус била изчислена неправилно !
Затова пък година по-късно в съзвездието Овен тези две планети се срещнали два пъти. При това 6 г.пр.н.е. била ознаменувана от още едно голямо астрологическо събитие : на 17 септември утринната звезда Юпитер закрила Луната ! Дори влъхвите да не са отдали дължимото на сближаването на Сатурн и Юпитер, този факт явно не би се изплъзнал от вниманието им !
Молнар стигнал до извода, че именно на този ден - 17 септември 6 г.пр.н.е., се е родил не просто новият владетел на юдеите, а месията Иисус Христос !
Историята по-нататък е известна. "Ангел господен" разкрил на влъхвите коварния замисъл на цар Ирод да се разправи с новия цар на юдеите. И тогава маговете напуснали Юдея, разказвайки по пътя за раждането на месията. Когато узнал за това, Ирод се разярил и извършил най-ужасното престъпление в библейската история, като заповядал да убият всички момченца до двегодишна възраст. Но Иисус бил спасен - родителите му избягали в Египет и останали там до смъртта на Ирод.
Историяата е известна, но ако се замислим, всяка нейна глава е повод за историческо разследване...

По материали от Интернет

четвъртък, 25 декември 2014 г.

Ориентация към тялото – ориентация към духа

Поздравителните картички,

- когато са ориентирани към тялото, съдържат поздравления по случай: раждане, годеж, женитба, завършване, религиозни събития.

- ако бяха ориентирани към духа, поздравленията щяха да бъдат по повод: смърт, развод, раздяла, излизане извън обсега на религиозния контрол.



Съчувствието

- когато е ориентирано към тялото, се изказва в случай на: смърт

- когато е ориентирано към духа, се изказва в случай на: годеж, женитба, раждане, и др.


Когато инкарнацията не е събудена, не разбира защо трябва да е така, а когато бъде събудена – не само разбира, но е и СЪГЛАСНА с това.



----- ---

Много войни са били водени в името на бога. Спомнете си първата световна война, когато Бог е помагал и на двете страни – вярно е, защото този бог е с извънземен произход и целта му е била да държи земляните разделени. Какво щеше да стане, ако повечето хора бяха отказали да се бият? Хората нямаше да са разделени и на Орион нямаше да й е така лесно да ги владее.

На религиозна основа се разиграват всякакви драми – това е тактиката на влечугоподобните – използва се страхът (от ада, от дявола, от смъртта). Така генерираният страх храни влечугоподобните от 4-та плътност.

Драмите се увеличават непрекъснато. За да излезете от Играта, трябва да спрете да участвате в оркестрираните от влечугоподобните драми. Наблюдавайте, вземайте си бележка, но се пазете от това да бъдете помитани от приливната вълна на страха.

Какво е най-лошото, което може да се случи (според това какво си мислят повечето хора)? Тялото да умре. Е, и? Духът остава жив. Няма ад и рай – те са лъжа, за да бъдат контролирани масите. Съществува вечен напредък, нови преживявания, нови познания и нови места за проучване, които са напълно различни от Земята. Влечугоподобните от 4-та плътност няма да се мотаят край вас или дома ви, ако не се генерира страх. Те биха гладували, ако не се генерира страх. Но там, където той се генерира – при престрелка в училище, убийства и предавания по телевизията предизвикващи страх, то хората, които генерират страха, дават безплатна покана на влечугоподобните от 4-та плътност, а те никога не отказват безплатно ядене.

В книгата си “Окончателното пътешествие” Монро казва, че всеки опит за преустройство на Земята ще бъде неуспешен, защото именно това е начинът, по който е трябвало да бъдат нещата през цялото време. Така трябва да бъде, за да могат обитаващите тук да съберат съответния набор от преживявания. Земята ЩЕ си върне перфектното състояние, но едва след катаклизмените промени. Съществува напредък, всичко ще се промени, но не мирно и спокойно. Тази промяна ще стане доста драматично. Последователите на светлите сили се страхуват от това. Вие НЕ СТЕ СВОЕТО ФИЗИЧЕСКО ТЯЛО. Вашето физическо тяло е само продължение на вас – вашия костюм за настоящата ви инкарнация.

Лъжата, че сте “само човек” е измама, създадена от влечугоподобните, както и лъжата “имам само един живот”. Да, имате само един живот като Бил или Бети, но имате МНОГО други като Джим, или Филис, или еди-кой-си. Заглушете шума от пропагандните машини на влечугоподобните и техните лакеи. Влезте навътре в себе си и открийте своята истина. Тя е там.

Вал Валериан , Матрицата 5

неделя, 21 декември 2014 г.

Видео на земния полюс

Видеото е направено от космоса, виждат се полюсът на нашата планета и входът във Вътрешната Земя, както и излизащата оттам енергия. В кадър е и един от нашите спътници, пътуващи по своята орбита покрай полюса 


 Второто видео е заснето от космонавти. Входът към Вътрешната земя се вижда след 5-та минута


събота, 20 декември 2014 г.

Хипноизлъчвателите - от блъф до реалност

Веднага ще отбележа, че през XX век по-голямата част от съобщенията за предполагаеми устройства, които позволяват от разстояние да се контролира поведението на друго лице са съзнателен блъф, включително за сплашване на потенциалните противници. Разбира се, тук принос има и научната фантастика. За да не се повторим, ще дам христоматийни примери - романите на А. Беляев "Властелинът на света" и на Н. Шпанов "Генератор на чудеса" и публикуваната през 1962 г. в Херсон книга на H. Фогел "Хипнотронът на професор Браил"

Основното е, че някакъв неврофизиолог разработил подмамващ на разстояние прибор, за чиято схема шпионират разузнавачите на американските партньори. Естествено, за да произвеждат серийно оборудване, което позволява да приспят войските на потенциалния противник. Схемата между другото, успешно е открадната - това е още по-необичайно за една книга от онова време. Но следва впечатляващ финал - оказва се, че родният автор предварително е изработил прибор-неутрализатор на хипнотичното лъчение, който е монтиран на спътници, намиращи се в орбита около Земята. Ето защо той спокойно дава пресконференция, като казва, че идеите на партньорите не могат да бъдат приложени на практика, поради обстоятелства извън техния контрол. Между другото, с изключение на "неутрализатора", научната основа на тази книга не изглежда наивно.

Понякога разработчиците в областта на въздействие върху психиката успешно съчетават научната работа със специална пропаганда. Например, публикуваният от Д.В. Кандиба в една от книгите му подробен списък на съветски разработки в областта на дистанционни въздействия върху умовете на другите. Популяризаторите понякога безкритично се отнасят към такава информация, и като резултат излиза, че с помощта на средства от типа на "Радиосън" само по една щастлива случайност все още не са "обработили" цялото земно кълбо. Но все пак доза истина в опасенията от появата на серийни хипноизлъчватели има. Особено "плодотворни" в плана на работата, позволявайки да се доближим до реалното създаване на такива средства, влияещи на хората, се оказаха последните години.

Медиите съобщават, че британските и японските разработчици успяха да разчетат почти едновременно по моделите на мозъчната дейност на изпитаемите хора техни мисли. Ако англичаните Д.Д. Хайнс и К. Блекмор съобщават за наблюдение чрез магнитно-резонансен томограф върху хода на решаването на аритметични задачи, групата, водена от Юкиясу Камитани дори успя да намери по моделите конкретни букви и думи, за които са мислели изпитваните. Разбира се, веднага идват на ум "детекторите на лъжата" от ново поколение (между другото, дори и в този случай те могат да се излъжат). Хуманистите в този случай мислят за пълноценно общуване с неми хора. Телевизионерите - за възможността да записвате на цифрови носители мечтите или фантазиите на всеки човек. А какво мислят военните?

Любопитното е, че пускането на филмовата адаптация на приключенския роман от братя Стругацки "Обитаемият остров" съвпаднало с докладите за напредъка в разработването на устройства за действителното четене на мисли. Отчитаме, че книгата се появи през 1969 г., така че описанието на социалните последици от широкото използване на тези средства е новост. Нека да започнем с факта, че в романа използването на средства , които се отразяват на психиката не могат да бъдат сведени до пряка хипноза на населението чрез мрежа от ретранслатори на лъчения (любопитното е, че не действат на земляните). Там е описано и четенето на зрителни изображения директно от зрителната кора на мозъка. Телевизионните хора правят точно това, в чиито ръце попада смятаният за мутант в описания свят землянин Максим. В романа остроумно е разигран този момент - избягалият Максим в дома на приятелите си вижда на ТВ екрана сцени от своите спомени, свързани с лова на някакви същества. Във филмовата адаптация на Ф. Бондарчук в отговор на въпроса на Максим просто му отговорят, че това е програма "Психопанорама", която показва записи на бълнуването на разни луди. Между другото, това е мястото, където съвременните кинолюбители се смеят - може би ги впечатлява името "Психопанорама". Както се вижда, техническите възможности за създаване на такива програми в действителност вече се появиха. Ако е необходимо, те могат да бъдат пуснати през следващите години. Помислете върху въпроса защо в "Обитаемият остров" записът на видения са способни да правят в същата страна, в която установяват и хипноизлъчватели, както стационарни, така и мобилни. Дали това е фантазия?

Ни най-малко. Ако от зрителната кора по схемата на биоелектричната активност може да се разчитат специфични думи и образи (японски изследователи провеждат тази дейност дори върху домашни котки и кучета), е възможно да се реши проблема с обратната задача - транслиране в зрителната кора на формула с внушение, в случая човек ще почувства, че пред вътрешния му взор възниква фраза ( може и с картина), като че се появява в мозъка "отвътре". Преди подобно нещо се смяташе за откровен делириум, сега става дума за преминаването към самия праг на новата реалност. За това колко ефективно може да бъде внушението чрез използване на фрази, които могат да се прочетат в Библията. Става дума за историята на пророк Даниил и огнената фраза "Мене. Текел. Фарес " на стената в банкетната зала на вавилонския цар.

Но не си струва да се плашите твърде много, защото всякакви словесни внушения е възможно да се научим да побеждаваме. Но не трябва се заблуждаваме - когато съвременните образовани граждани са убедени, че не са "податливи на внушение", то често се оказва, че това е почти винаги погрешно. Просто хората имат предвид само обичайните за тях методи на хипноза , както и че така твърдят тези, които не са имали опит с тях. А при хипноза, използвайки непознат прийом тези скептици са точно измежду почти най-податливите. Нищо чудно, че жертвите на измами сред просветените граждани са къде повече, отколкото сред "обикновените хора от селото", които са доверчиви само на външен вид.

Нека се отклоним за момент от мрачните мисли за възможностите, които отварят стационарните хипноизлъчватели пред любителите на тоталитаризма. Обръщаме внимание на факта, че сега лесно можете да симулирате дори промени във военната тактика, което ще доведе до появата на мобилен хипноизлъчвател. Не знам какво мислят за това в щаба на нашите партньори, но мога да дам конкретен пример. Разработчици от Минск в края на 2007 г. пуснаха много успешна компютърна игра, базирана на същия "Обитаемият остров". Обаче тази "марка" е привлякла вниманието и на други фирми, които не са били толкова успешни, така че аз ще трябва да дам тук точното име на разработката - "Обитаемият остров. Послеслов. " Това е нещо като основната част тактически тактически "шах" с многоходови задачи и етюди , които не следват сюжета на книгата, а и моделират сцени от битка между четирите страни, фигуриращи в един фантастичен свят Саракш ("варвари", "островитяни", "хонтийци" и "фадърлендци "). Тактически играта е доста реалистична.

"Земята на отците" (това е Фадърленд) има мобилни хипноизлъчватели. Разработчиците не злоупотребяват с тях. Обаче техните скриптове (описание на конфигурациите на противопоставящите се сили на местността), могат лесно да бъдат препрограмирани. И да се види как ще се промени тактиката при масивното им използване от една от страните.

Авторът може да свидетелства, че противодействието на подобни инсталации е възможно, макар и че отначало те могат да са ефективни. Мисля, че в близко бъдеще ще станем свидетели на опити за "прилагане" на подобно нещо на практика. Но тогава задачата за умело обхождане на зоната с действие на мобилни хипноизлъчватели не само няма да изглежда налудност или измислица, но ще бъде разгледана в час по тактика. На края просто исках да напомня на изследователите, ровещи се да отворят друга "кутия на Пандора" да "не попитат за кого бие камбаната".

Сергей Kривенко , кандидат на биологичните науки

неделя, 14 декември 2014 г.

Как ново голямо откритие сочи, че нашата Вселена е само една сред многото

Изключително значимо откритие на група учени, обявено в началото на седмицата, подкрепя идеята, че нашата Вселена не е единствена, а е една от многото.
В понеделник екип от Харвард-Смитсонианския център по астрофизика съобщи, че са намерили първото директно доказателство за първични гравитационни вълни (повече за откритието тук). Ако резултатите се потвърдят – което е доста вероятно предвид репутацията на института – те ще са доказателство за това, че Вселената се е разширила изключително бързо след зараждането си.
Това разширение, наречено инфлация, е протекло със скорост много по-голяма от скоростта на светлината. В случая не може да се говори за нарушаване на ограничението за максималната възможна скорост в природата, защото става въпрос за разширение на самото пространство, а не за движение на обекти в него.
С новите резултати се подкрепя теорията за т.нар. Мултивселена - термин, означаващ вселена, съставена от множество вселени.
След експлозията, поставила началото на космоса, той се е раздул 100 трилиона пъти само за частица от секундата. Според въпросната теория през тази фаза на инфлация някои участъци от пространство-времето може да са се раздували много по-бързо от други. Тези „балончета“ впоследствие са се развили в съвсем самостоятелни вселени. И докато в нашата позната вселена законите на физиката са едни, то в другите те може да са съвсем различни.
„Трудно е да се създадат модели на инфлацията, които не водят до мултивселена“, казва Алан Гут от MIT. „Не е невъзможно, така че със сигурност има нужда от още проучвания. Но при повечето от моделите на инфлацията се стига до мултивселена и доказателствата за инфлацията ни насочват в посока, в която трябва да вземем мултивселената на сериозно“, добавя Гут.
С това твърдение се съгласява и известният физик Андрей Линде, който е един от създателите на теорията за инфлацията.
„В повечето модели на инфлацията, ако тя е там, там е и мултивселената“, казва Линде. (Източник: space.com)
http://www.nauteka.bg/sciences/astronomy/kak-novo-golyamo-otkritie-sochi-che-nashata-vselena-e-samo-edna-sred-mnogoto/

петък, 12 декември 2014 г.

Притежават ли животните дарованието да предсказват ?

Ветеринарният лекар д-р Майкъл Фокс е чувал много истории за кучета, които от разстояние чувстват, че с господаря им нещо се е случило. Д-р Фокс счита, че животните имат контакт с "eмпатосферата" - област, в която съществуват физически мислите и чувствата . Животните могат да усетят събитията от разстояние или да намерят път към подходящите места (например, местоположението на стопанина си), дори ако те никога преди не са били там. Това е възможно благодарение на тяхната повишена емпатия, казва д-р Фокс.

Способностите на животните са "да действат по-точно, отколкото нашите способности, погребани под тежестта на знанието" - казва Майкъл Хевър, съавтор на "Духовната анатомия на емоциите", който в "The Epoch Times" обясни теорията на д-р Фокс.

1. Животните изминават дълъг път, за да стигнат до приют

Д-р Фокс дава пример на своя уебсайт: "Две животни показаха неограничените възможности на емпатосферата в Нилгири в Южна Индия, където е приюта за животни" - пише той.


По някакъв начин са знаели, че приюта за животни - това е сигурно място, където те могат да получат помощ. Как иначе да се обясни поведението на две животни, които са изминали много километри разстояние да стигнат до мястото, където те никога не са били? Едно от тях беше куче, което накуцваше след като е било блъснато от кола. Бе със счупен гръбнак. То извървяло повече от километър и половина, за да стигне до приюта. Другото животно - биволица, която работниците от приюта са открили на сутринта чакаща на вратата. Състоянието й е диагностицирано и я лекуват бързо.


2. Кучетата чувстват смъртта на стопанина си

В интервю през 2012 г. пред AnimalWiseRadio той привел типичен пример: старецът умира в една болница, а кучето му вкъщи започва да вие от 10.00 ч. Телефонът звъни в 11:00 ч с новината, че човекът е починал. Кучето по всяка вероятност е имало предчувствие за смъртта му.

"Когато сте събрали достатъчно реални случаи, можете да съставите статистиката и статистиката е, че много кучета имат тази връзка с eмпатосферата" - казва д-р Фокс.

3. Слоновете скърбят за защитник на животните

Радиоводещият Майк Фрай разказа история, съобщена от много медии. Лорънс Антъни създал частен резерват за слонове в Африка. Два дни след като той е починал на възраст от 61, в дома му дошло стадо слонове, те изминали повече от 12 мили. Преди това, в близост до дома му повече от година не са наблюдавани никакви слонове. Те останали там за две нощи.



"Те го оплакваха - каза Фрай. - Те знаеха, че той е мъртъв ". Вдовицата на Антъни беше трогната от това събитие. Тя го прие като последна почит към съпруга си от животните, на които е помогнал.


4. Странни произшествия след смъртта на домашен любимец

В своята книга "Духовната анатомия на емоциите" Хевър разказа историята на наскоро починалата своя котка.

Котката на име Далтън Велики както каза господарят му Хевър, е бил ударен от кола, и човекът, който го намерил не може да го съобщи на собственика, тъй като до тогава котаракът е загубил нашийника си.

Няколко дни след като Хевър разбрал какво се е случило с неговия котарак, 2-годишната му дъщеря Гейбриъл попитала: "Къде е Далтън?".

Когато той започнал да обяснява, се чул отчетливо почукване на вратата . "Най-странното е, че почукването идваше от една позиция, по-ниска от обичайната дори за хора с много нисък ръст - казва Хевър. - Жена ми отвори вратата, но нямаше никой там. Нито дете, нито възрастен или тийнейджър, нито животно. Ние помислихме, че може да е птица, но след това отхвърлихме идеята, защото това не беше като звука на удар с клюна . Във всеки случай, никаква птица не е чукала на вратата ни. С мен и жена ми Бони не се е случвало подобно нещо ".


5. Животните могат да правят прогнози

Октоподът Паул от "Център на морския живот" в Оберхаузен придоби популярност през 2010 г. с "прогнози" за победителя от мача за Световната купа. На Паул предлагаха две хранилки с храна, всяка от които е украсена със знамето на отбора.



Естествено, октоподът просто трябваше да избира между две опции за осем мача, написа в своя блог статия Wall Street Journal. Точността на прогнозите е невероятна, но няма нищо невероятно.



Предсказващи с папагали - това е широко разпространено явление в областта на Сингапур с името "Малката Индия". На снимката предсказателят M. Mунияпан е с неговия папагал Мани. Мани прогнозира резултатите от World Cup 2010.

Папагалчето Мани от Сингапур също стана известен за прогнозиране по време на Световното първенство по футбол 2010 г. Той правилно избра победителя от четвъртфиналните мачове, но сгреши при прогнозирането на победителя, посочвайки Холандия, вместо Испания. В някои традиционни азиатски гадания е разпространено използването на папагали.

Навсякъде по света, много животни са придобили популярност като предсказатели, включително таралежът Леон, морското свинче Джими, както и Хари - австралийски крокодил.

петък, 5 декември 2014 г.

Духът на загинал при взрив сержант се вселил в 4-годишно дете

Майката на четири годишно дете твърди, че синът й е бил обладан от духа на покоен сержант от US морската пехота, който е бил убит през 1983 г. в Бейрут по време на бомбардировките на казармата. Войникът от US морски флот , сержант Вал Люис (Val Lewis), е бил убит при бомбардировките на казармите на 23-ти октомври 1983 в Бейрут, Ливан.


По неизвестни причини си спомня за неговата смърт четири годишният Андрю от Вирджиния Бийч, щата Вирджиния.

Според майката на момчето, Мишел Лукас (Michele Lucas), Андрю смята, че на 23 октомври той е бил убит в казармата.

"Той си спомня този ден като деня на неговата смърт - казва Мишел - В даден момент той започва да плаче и крещи истерично, а когато го попитах какво се е случило, той през сълзи пита един и същ въпрос:" Защо ме остави да умра в този огън? "Той, както и аз сме много уплашени от тези атаки. Той самият се страхува, а това ме плаши ".

Жената казва, че синът й също така си спомня събития, за които не могат да знаят децата на неговата възраст.

"Започнах да го разпитвам, за да разбера за спомените му и Андрю ми даде много конкретни подсказки, казвайки, че той преди това е живял в Съмтър, щата Джорджия. Опитах се да проведа свое собствено разследване, но не успях, докато не ми помогнаха създателите на телевизионното шоу "Дух Вътре в Моето Дете". С тяхна помощ ние открихме една снимка на морски пехотинци, които умират при експлозия и посетихме гроба на сержант Луис в щата Джорджия ",- заявила Мишел в интервю за местната телевизионна станция

Виждайки снимките, Андрю правилно посочва имената на няколко войници, като казва, че те са били негови приятели.

Поведението на момчето в гробището изненадало семейството му още повече: той отива на гроба на сержант Луис и полага цветя на паметника, а след това изведнъж се втурва към близкия гроб на морски пехотинец с думите: "Това е моят приятел".

Мишел се надяваше, че едно пътуване до гробищата ще помогне на сина й да се отърве от странните спомени, но както се оказва, срещата с "колегите" е влошила ситуацията.

" Преди около две седмици на стената в моята стая се появи емблема. Има ли призрак в къщата ми ? Дали е в детето ми ? Не зная, но се надявам, че на въпросите ми могат да отговорят екстрасенсите. Това ще бъде следващата ми стъпка", - заключи тя.

По материали от Интернет

сряда, 3 декември 2014 г.

Карлос Кастанеда и дон Хуан за летачите

- И в момента множество външни сили те държат под контрола си - отговори дон Хуан. - Но тази власт, която имам предвид, е нещо недостъпно за езика. Тя е твоя и в същото време не е. Не може да се класифицира, но със сигурност може да се изпита. И най-вече - със сигурност може да се управлява. Запомни добре: може да се управлява в твоя полза, което и тук не е в твоя полза, а в полза на енергийното тяло. Обаче енергийното тяло си ти, така че опитвайки се да го опишем, можем да продължим така до безкрай, като куче, което си гони опашката. Всички тези изживявания излизат извън пределите на синтаксиса.

- И какво открили, дон Хуан? - попитах аз.
- Открили, че си имаме компания за цял живот - произнесе той отчетливо. - Имаме си един хищник, който идва от дълбините на Космоса и завзема управлението над живота ни. Човешките същества са негови пленници. Този хищник е наш господар и повелител. Той ни е направил покорни и безпомощни. Решим ли да се разбунтуваме, той потушава протеста ни. Решим ли да действаме независимо, той заповядва да престанем

- Ти успя да стигнеш напълно самостоятелно до това, което магьосниците наричат въпрос на въпросите - каза дон Хуан. - През цялото време аз ти говорех със заобикалки, опитвах се да ти внуша, че нещо ни държи пленници. Ние наистина сме пленници! Това е енергетичен факт за магьосниците от древно Мексико.
- Но защо този хищник ни е завладял, както го описваш, дон Хуан? - попитах аз. - Трябва да има някакво логично обяснение.
- Има обяснение - отговори дон Хуан, - което е най-простото обяснение на света. Те ни владеят, защото ние сме храна за тях, и те ни изстискват безпощадно, защото чрез нас се поддържат. Също както ние развъждаме пилета в кокошарници, така и тези „кокошари", хищниците, ни развъждат в „човечарници". Така винаги имат храна на разположение

- Нито ти, нито аз не можем нищичко да им направим - каза дон Хуан със сериозен, печален глас. - Единственото, което можем да правим, е да дисциплинираме себе си до такава степен, че те да не ни закачат. Ти би ли могъл да накараш приятелите си да преминат през цялата тази сурова дисциплина? Ще ти се изсмеят и ще те подиграват, а по-агресивните ще ти избият от главата тия щуротии. Не толкова, защото няма да ти повярват. В дълбините на всеки човек се таи наследеното от памтивека интуитивно знание за съществуването на хищниците

- Този хищник - каза дон Хуан, - който естествено е неорганично същество, не е съвсем невидим за нас като останалите неорганпчни същества. Мисля, че като деца ние го виждаме, но ни се струва толкова ужасен, че не искаме и да мислим за него. Децата, естествено, са в състояние да съсредочат вниманието си над него, но всички около тях ги разубеждават да го правят.
- Единственият избор, който остава за хората - продължи той, - е дисциплината. Дисциплината е единственото средство за възпирането му. Но под дисциплина нямам предвид някакъв строг режим - да ставаш всяка сутрин в пет и половина, да се обливаш в студена вода до посиняване - нищо такова. Под дисциплина магьосниците разбират способността да посрещнеш спокойно неблагоприятните обстоятелства, които не са влизали в очакванията ти. За тях дисциплината е изкуство - изкуството да се изправят пред безкрайността, без да трепнат, и то не защото са силни и твърди, а защото са изпълнени със страхопочитание

- Според магьосниците дисциплината прави блестящата обвивка на осьзнаването безвкусна за летача - каза дон Хуан, внимателно взирайки се в лицето ми, сякаш за да открие признаци на неверие. - В резултат хищниците се объркват - една неядивна блестяща обвивка на осьзнаването, това не е част от тяхното познание според мен. И след това объркване не им остава нищо друго, освен да се откажат от гнусното си занимание.

- Когато хищниците престанат за известно време да поглъщат нашата блестяща обвивка на осъзнаването - продължи той, - тя отново започва да расте. Най-просто казано, чрез дисциплината магьосниците отблъсват хищника за достатъчно дълго време, за да позволят на блестящата обвивка на осьзнаването да порасне над нивото на пръстите на краката. Веднъж достигне ли до там, тя възстановява естествения си размер. Магьосниците от древно Мексико казвали, че блестящата обвивка ни осъзнаването е като дърво. Ако не се подрязва, тя израства до естествения си размер и форма. И когато осъзнаването достигне нивото над пръстите, всички чудеса на възприятието стават нещо най-естествено

- Бунтът на магьосниците - продължи той - е, че отказват да спазват договори, в сключването на които не са участвали. Никой изобщо не ме е питал съгласен ли съм да ме изядат същества с друг вид съзнание. Просто родителите ми са ме въвели в този свят в качеството на храна, също както те самите са били, и толкова...

КАРЛОС КАСТАНЕДА

http://www.dzenx.com/index.php/topic,834.0.html?PHPSESSID=ef2e12147a820ae11198e662419f83be